Kedd, 2019-06-18, 3:18 AM

Paladin (Paplovag)


  A szent Fény támogatói, a Szövetség védelmezői, a paladinok megtalálhatóak Tirisfal Glades északi erdőitől kezdve (ahol az Élőholtak előrehaladását próbálják megakadályozni) a Blasted Lands déli vidékéig, szüntelenül vigyázva területüket a Sötét Kapun túlról érkező démoni hordákkal szemben. Hatalmas kalapácsaikkal és a Fény erejével felvértezve ezek a szent harcosok a csapatokat irányítanak a harcok során, s mindvégig a csata sűrűjében forgolódnak.

  A paladinok a közelharci harcosok és másodsorban varázshasználók kombinációi. A paladinok ideálisak bármilyen csoportnak, köszönhetően gyógyító, és egyéb képességeiknek, valamint a bűbájaiknak, pecsétjeiknek (seal). A paladinok minden csapattagra vonatkozóan csak egy aurát aktiválhatnak, és meghatározott játékosok esetében meghatározott bűbájt alkalmazhatnak. Védelmi képességeiknek köszönhetően meglehetősen nehéz őket megölni. Gyógyíthatnak még a Szent Fény segítségével is ellenben más harcos osztályokkal. Élőholt specialistáknak is tekinthetőek, mivel számos képességük eleve az élőholtak elleni harcot segíti elő.
 
Engedélyezett fajok:
Ember (Human), Törpe (Dwarf), Draenei, Blood Elf

Alap értékek: Életerő / Mana

Hozzáférhető páncélzat: sodronying (mail), bőr, ruha, pajzs, buckler (kis kerek pajzs) és lemezpáncélzat (plate) ( - képzéssel)

Hozzáférhető fegyverek: egy és kétkezes buzogányok, egy és kétkezes kardok ( - képzéssel)
 

Aurák:
  Egy időben csak egy aura lehet aktív. Ki kell választani, hogy melyik a legmegfelelőbb az adott szituációban. A többi játékos is megmondhatja, hogy melyiket lenne a legjobb használni. Ha ugyanabban a csoportban több paladin is van, mindegyiküknek más és más aurája lehet aktív, de ugyanannak az aurának a hatását nem halmozhatják. Ha te is paladin vagy, és egy másik paladin is van a csapatban, érdemes vele egyeztetni, hogy ő milyen aurát fog használni, annak érdekében, hogy kiegészítsétek egymást.

Az odaadás (devotion) aurája:
  A közelben lévő csapattagoknak ad páncélzat bonuszokat. Akkor érdemes használni, ha több csapattag is sebződik a harc során.
Gyógyító (healing) aura: Meggyógyítja a paladint és a közeli csapattagokat. Csak harci szituáción kívül működik. Igazán jól csata után működik. Nem használható, nem működik, ha a paladint támadják, bár ha a paladin nem az elsődleges csatatank, használhatja a harc során is. Ha két paladin van a csapatban, az egyik használhatja ezt, míg a másik valamilyen másik aurát.
Büntető (retribution) aura: Szent sebzést okoz minden lénynek, amelyik épp valamilyen csapattagra sújt le.

Pecsétek, bűbájok (Seals)
  A paladin egy játékos esetében csak egy pecsétet aktiválhat. A lényeg, hogy a játékosok döntsék el, hogy az adott helyzetben melyik a legjobb pecsét, és változtassanak a felálláson, attól függően, hogy mi történik. Ha több paladin is van egy csapatban, a korlát a következő: 1 pecsét személyenként egy paladintól, vagyis ha két paladin van a csapatban, akkor minden egyes csapattag két pecséttel rendelkezhet.

Erő (might) pecsétje (SoM):
  Sebzésnövelő. Azon a csapattagon kell használni, akinek célja, hogy az ellenfelet fizikai sebzéssel támadja meg.
Bölcsesség (wisdom) pecsétje (SoW):
 A mana regenerációt javítja. A varázshasználókon (papok, mágusok) érdemes használni. A paladin önmagára is használhatja ezt csata után, hogy hamarabb visszanyerje erőforrásait.
Védelem (protection) pecsétje (SoPr):
  Megvédi a célpontot minden fizikai támadástól. Ez a bűbáj nagyon jó például arra, hogy a paladin megmeneküljön a csatából (ha magára alkalmazza a dolgot). Érdemes olyan karakterre is ráolvasni (pl. pap), aki kiemelt célpontnak számít a szörnyetegek szemében. A szörnyek így elfordulnak tőle, és valaki más támadnak meg. Nagyon jó azon csapattagok esetében is, akik már majdnem meghaltak.
Üdvösség (salvation) pecsétje (SoS):
  A fenyegetettség mértékét csökkenti. Igazán a varázshasználók (papok, mágusok) esetében hasznos, jóval könnyebbé teheti életüket a szörnyek ellenében. A szörnyek gyakran nem őket támadják meg, s így a bűbáj lehetővé teszi számukra, hogy jóval többet tegyenek, anélkül, hogy az ellenfelek elsődleges célpontjaivá válnának.
Tisztesség (righteousness) pecsétje (SoR):
  Növeli az élőholtak elleni sebzés mértékét. Értelemszerűen az élőholtak elleni küzdelem esetén kell használni. Rövidebb ideig ható bűbáj, gyakrabban kell használni, s érdemes figyelni, hogy mikor múlik el a hatása.
 
Szent Mágia (Holy Magic)

Holy Light (Szent Fény - Gyógyítás)
 A paladinok a Szent Fénynek köszönhetően jó másodlagos gyógyítók. Persze mindenkinek elsődleges gyógyítókra van szüksége (mint a papok és druidák), de a paladinok is segíthetnek, ha más nem elérhető. A paladinok jók arra is, hogy megóvják az elsődleges gyógyítók életét, ha épp kifogytak a manából, és életveszélybe kerültek. A Szent Fény használatával életben tarthatóak a csapattagok. Segítségével a harcot követően meggyógyítható a játékos, és a többi játékos is.

Divine Favor (Isteni Kegy)
- Minden fizikai támadástól és varázslattól védve vannak X másodpercig, de ezalatt az idő alatt nem támadhatnak és nem használhatnak fizikai képességeket magukon.

Divine Shield (Isteni Pajzs)
- Megvédi a Paladinokat minden sebzéstől és varázslattól X másodpercig, de csökkenti a támadási sebességüket X%-al. Ez helyettesíti az Divine Favor varázslatot, mivel azzal ellentétben ennél támadni is lehet. A Paladin önmagát is gyógyíthatja, mialatt a Divine Shieldet használja.

Élőholtak elleni eszközök
Ha már valaki elkezdi az élőholt szörnyeket keresni, minden élőholt készséget érdemes használni a bemelegítés során. Ha valaki újra és újra használja őket, sokkal nagyobb sikereket érhet el. Érdemes megérdeklődni, hol lehet élőholt szörnyekkel találkozni.

Ördögűzés (exorcism):
 Nagyon jó az élőholt lények kivégzésére, széttépésére.
Élőholt űzés (turn undead):
 Hatására a szörnyek megfutamodnak. Akkor érdemes használni, ha több szörnyet kell elintézni. Ki kell választani egy szörnyet, amit épp nem támad senki, majd meg kell futamítani. Ezt követően a maradékot lehet tűz alá venni. Jó menekülési lehetőségnek is, de arra is, hogy valaki elzavarja a szörnyeket, majd míg távol vannak lehet gyógyítani.
Tisztesség pecsétje:
Az élőholtak elleni küzdelem során kell használni.
 
Kézrátétel (Lay on Hands, LoH)
 (hosszú várakozási idő - cooldown) Ez a paladinok legjobb képessége. Akkor érdemes használni, ha a karakter épp halálán van, vagy ha meg kell menteni egy csapattagot. Nem érdemes elpazarolni, addig kell tartogatni, amíg tényleg szükség van rá. Ugyanakkor, ha valaki sohasem használja, akkor is csak elpazarolja..

Menekülés extrém esetben (Getting away)
 Először is kezdj el szaladni. Épp mielőtt meghalnál, használd magadon a LoH képességet. Fuss tovább. Használd magadon a SoPr bűbájt, és fuss tovább. Ha ennek elmúlik a hatása, használd az Isteni pajzs (Divine Shield) képességet. Mindhárom használatának köszönhetően képes leszel elég messze jutni, még akkor is, ha egyszerre sok szörny támad rád.

Kombók
- Használd az Isteni kegy (Divine Favor) varázst, aztán gyógyítsd meg magad a Szent Fénnyel, amíg immúnis vagy a támadásokra. Később használhatod az Isteni pajzsot is, ha már hozzáférhetővé válik.
- Használd az Igazság öklét (Fist of Justice) majd gyógyítsd meg magad a Szent Fénnyel, míg a szörnyek bénán álldogálnak.
- A legtöbb csatában használd az Igazság ökle, és a Szent Csapás (Holy Strike) képességeket.

Felszerelés
 Érdemes azokra a cuccokra koncentrálni, amelyek állóképességet (stamina), és védelmet adnak. Fegyverek esetében kardot, vagy valamilyen zúzó fegyvert kell keresni pajzzsal kiegészítve, de lehet kétkezes kardot, vagy buzogányt is választani. Lehet, hogy az összes ilyen készségedet ki akarod fejleszteni, így érdemes aszerint választani, hogy épp milyen fegyver érhető el a karaktered számára.

Trade skillek
  A paladin képes gyógyítani, így ez a rész elég jól lefedett az esetében. A paladinok nagyszerű bányászok/mérnökök, vagy bányászok/kovácsok lehetnek. Attól függ, mit választ az ember. A herbalizmus/alkímia szintén jó választás lehet, ha valaki tápoló bájitalokat akar készíteni.

Kétkezes fegyverek vs Egykezes fegyver és pajzs kombó
  Mindkettő megfelelő. A kétkezes fegyverek az erős páncélzattal rendelkező szörnyek ellen jók. Az egykezes fegyverek az olyan szörnyek ellen jók, akiket a karakter meg akar akadályozni valamiben, vagy kisebb páncélzattal rendelkeznek. Akár mindkettőben is képzett lehet a karakter, s váltogathat a lehetőségek között.
Tippek
- Használd az Igazság öklét, hogy megakadályozd a varázshasználók trükkjeit. Bizonyosodj meg róla, hogy a szörnyet nem bénította le egy másik játékos (hogy ne fecséreld el feleslegesen ezt a képességet).
- Kérdezd meg a csapattagokat, hogy milyen bűbájt szeretnének (már ha ismerik a bűbájokat). Kérd meg a csapattagokat, hogy mondják meg, mikor múlt el a bűbáj hatása.
- Ha másik paladin is csatlakozott a csapathoz egyeztessétek, hogy melyik aurákat és pecséteket használjátok majd.
- Ha a szörnyek egy gyengébb csapattagot támadnak (pl. varázshasználó), bénítsátok meg a szörnyet az Igazság öklével.